4 luovaa harrastusta joita varten ei tarvitse osata piirtää

Julkaistu 20. elokuuta 2024 klo 11.12

Jos et ole tottunut ajatukseen siitä että sinä olet luova - ja että sinulla on lupa toteuttaa luovuuttasi - voi olla vaikea edes keksiä, mikä se oma luova juttu on. Mitä juuri sinä haluaisit tehdä? Mitä muuta voi tehdä kuin maalata tai musisoida, jos kumpikaan ei tunnu itselle luontevalta? 

 

Maailma on täynnä erilaisia tapoja ilmaista itseään luovasti ja sinun täytyy ehkä hieman haeskella ja kokeilla löytääksesi juttusi. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa jostakin! Luova itsensä toteuttaminen edellyttää tekemistä

 

Tässä blogissa esittelen neljä luovaa harrastusta, jotka eivät vaadi piirustustaitoa eivätkä suurta rahallista alkuinvestointia välineisiin. Näissä harrastuksissa pääset alkuun pienellä vaivalla ja osassa voit hyödyntää myös kierrätysmateriaaleja.  

    Vanhasta kirjasta tehty taidepäiväkirja ja kollaasimateriaaleja

    1. Art Journaling eli taidepäiväkirja 

    Itse kutsuisin taidepäiväkirjaa mieluummin vaikka sotkupäiväkirjaksi, varsinkin jos sana “taide” saa yhtään kylmät väreet menemään pitkin selkäpiitä.

     

    Mistä taidepäiväkirjassa on kyse? Otetaan päivittäin (tai silloin kun siltä tuntuu) yksi aukeama ja tehdään siihen jonkinlainen teos. Voit tallentaa päivän tapahtumia tai käsitellä tunteitasi tai tehdä vain fiiliksen mukaan.

    Välineinä voit käyttää esimerkiksi maaleja, liituja, tussia, erilaisia papereita ja liimaa, oikeastaan mitä vain mikä pysyy kirjan kansien välissä.  Tähän ei ole oikeata tai väärää tapaa, niin kuin ei minusta luovaan tekemiseen muutenkaan.

     

    Taidepäiväkirjan pitäminen saattaa kuulostaa siltä että se liippaa liian läheltä piirtämistä ja maalaamista, mutta anna sille mahdollisuus! Se on läheistä sukua scrap bookingille ja bullet journalingille, mutta tietyllä tapaa vielä paljon vapaamuotoisempaa.

     

    Art Journalin voit tehdä vaikka vanhasta kirjasta jota kukaan ei halua ja joka muuten menisi roskalavalle. Anna sille uusi elämä! Taidepäiväkirjan sivujen ei tarvitse olla tahrattoman puhtaat. Tuntuu helpommalta tuhrata sellaisia sivuja joilla jo valmiiksi on jotakin. 

     

    Taidepäiväkirjan pitämiseen löytyy netistä videoita ja vinkkejä vaikka millä mitalla, eikä harrastuksen aloittamiseen tarvita monimutkaisia välineitä. Toimeksi vain! 



    2. Kollaasit

    Kollaasissa erilaisia materiaaleja yhdistellään samaan teokseen. Alunperin kyse on ollut materiaalien, lähinnä paperin liimaamisesta yhteen, mutta kollaaseja voi tehdä monella tapaa, vaikkapa äänistä. Kollaasien hienous on siinä, että niissä voi kokeilla rohkeasti kaikenlaista, sääntöjä ei ole eikä kollaasin ole tarve "esittää" mitään. 

     

    blackout poetry eli mustausruno - tekijä Hanna Hotulainen

    Vanhan kirjan sivulle tehty blackout poem eli mustausruno. Hanna Hotulainen, 2021.

    3. Mustaus- tai leikerunot

    Mustausrunot eli blackout poetry on yksi tapa tehdä runoutta kirjoittamatta itse mitään. Teksasilaisen Austin Kleonin suosituksi tekemässä menetelmässä otetaan sivu sanomalehteä ja mustataan tekstiä niin että näkyviin jätetään vain ne sanat jotka omaan runoon halutaan.

     

    Leikerunojen periaate on samantapainen, ja jokainen joka on törmännyt jääkaappirunouteen (ne pienet sanamagneetit jääkapin ovessa) tietävät mistä on kyse: otetaan valmista tekstiä, leikellään se yksittäisiksi sanoiksi tai muutaman sanan pituisiksi suikaleiksi, ja sitten yhdistellään vapaasti. 

     

    Lopputulos saa kummassakin tapauksessa olla niin dadaa kuin haluat! 

     

    Voit halutessasi toteuttaa tätä myös David Bowien menetelmällä: dokumenttielokuvassa Moonage Daydream (2022) Bowie kuvailee kuinka hän kirjoitti ensin tajunnanvirtaa useista eri aiheista, ja silppusi sitten omat tekstinsä ja sekoitti niiden osia keskenään uusiksi runoiksi. 

     

    4. Muovailu

    Kansalaisopistojen keramiikkakurssit ovat nykyään ihan syystä valtavan suosittuja.  On hurjan ilahduttavaa ja maadoittavaa kun saa tehdä jotakin konkreettista ja kouriintuntuvaa omin käsin. 

     

    Jos keramiikkatunneille meno tuntuu liian isolta jutulta, muovailua voi tehdä myös kotona käyttämällä esimerkiksi ilmakuivuvaa askartelumassaa tai lapsuudesta tuttua taikataikinaa. Massaa löytyy nykyään melko helposti esimerkiksi isommista marketeista ja netistä, ja taikataikinan ohjeita on netti pullollaan.

     

    Myös ihan vaan muovailuvahan vääntely voi olla yllättävän hauskaa ja palkitsevaa puuhaa. Muovailuvahan hyvä puoli on se, että sama materiaali on käytettävissä monta kertaa, eikä teoksiaan ole pakko jemmata jälkipolville jos ei halua. 

    Tule kokeilemaan luovaa tekemistä!

    Ota Äkkilähtö luovuuteen

    Tule tutustumaan luovaan puoleesi ilman vaatimuksia siitä että pitäisi osata tai onnistua!

    Opetan Joensuun seudun kansalaisopistolla syksyllä 2024 Äkkilähtö luovuuteen -kurssia, jossa tehdään  värikäs kollaasi vesivärejä ja muita tekniikoita yhdistellen.

    Nautitaan värin levittämisestä, paperin repimisestä ja muusta mellastuksesta, eikä tällä kurssilla tarvitse "osata" piirtää. 

    Kurssi on tarjolla kolmella paikkakunnalla, lue lisää ja ilmoittaudu osoitteessa uusi.opistopalvelut.fi/joensuu!

    PS. Löydät kurssivaihtoehdot helpoiten kirjoittamalla hakukenttään "äkkilähtö".