Liikumme luonnossa monin tavoin: sienestämme, lenkkeilemme, vaellamme rinkat selässä. Uskallan väittää, että harvoin kuitenkaan maltamme hidastaa vauhtia ja todella nähdä, kuulla ja haistaa metsän ympärillämme. Lenkkeilyyn ja marjastukseen liittyy aina alitajuinen tarve olla tehokas. Ajatukset askartelevat huomisen suunnitelmissa tai korvissa rupattelee äänikirja.
Luonnoskirjan ja kynän kanssa etenemme metsässä hitaasti, rauhassa, tunnustellen ja kuulostellen. Olemme todella luonnolle läsnä.
Metsän peittoon
Itselleni metsässä istuskelu sen kummemmin mitään tekemättä oli vielä muutama vuosi sitten aivan uusi käsite. Olin juuri sellainen marjastaja ja sienestäjä joka viettää metsässä aikansa saaliseensa keskittyen.
Mutta sitten kun pääsin luonnossa piirtämisen makuun, jäinkin vähän kuin huomaamattani metsän peittoon - upposin sammaliin, enkä halunnut sieltä enää lainkaan takaisin ihmisten ilmoille. Luonnoskirjan kanssa metsässä haahuilu on aivan omanlaistaan terveydenhuoltoa, jossa sielu ja keho lepää.
Läsnäolo - olet tässä ja nyt
Luonnon tietoinen katseleminen, kuunteleminen ja tunnustelu rauhoittaa, maadoittaa ja kiinnittää hetkeen. Tietoinen läsnäolo tässä hetkessä vähentää stressiä ja lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunteita, kun mieli ei murehdi tulevaa eikä märehdi menneitä. Kun katse keskittyy seuraamaan käppyräisen puun oksia ja käsi liikkuu mukana, silloin on vaikea olla muualla kuin tässä ja nyt.
Yhteys - olet osa jotakin suurempaa
Kun syvennyt piirtämään pieniä mustikanlehden suonia tai tunnustelet sormenpäilläsi jäkälän muotoja, luot syvemmän yhteyden luontoon ja sen ilmiöihin. Opit näkemään ja ihmettelemään asioita joiden ohi olet aiemmin ehkä kulkenut sen kummemmin huomiota kiinnittämättä.
Haltioituminen - lisää onnellisuutta
Asioiden tarkka katselu ja todellinen näkeminen voivat tuottaa parhaimmillaan haltioitumisen tunteita. Haltioituminen saa ajan kulun unohtumaan, vie huomion pois omasta suorituksesta ja auttaa näkemään itsensä ulkopuolelle. Haltioitumisen tunteen on todettu lisäävän onnellisuutta ja henkistä hyvinvointia, ja useimmiten sitä tuottavat juuri luonto, taide ja henkiset kokemukset. Haltioitumista voi kokea myös kotisohvalla esimerkiksi luontodokumenttia katsellessaan.
Muistijäljet - ideoita ja inspiraatiota
Kun luonnon todella pysähtyy näkemään piirtääkseen sen, tuosta hetkestä syntyy voimakas muistijälki, vahvempi kuin jos ottaisit valokuvan tai vain pysähtyisit hetkeksi katselemaan samaa asiaa. Tuo muistijälki ja piirtämäsi luonnos sekä kätesi lihasmuistiin tallentuneet liikkeet voivat tuottaa myöhemmin ideoita ja inspiraatiota.
Itse piirsin viime kesänä paljon erilaisia rantakiviä ja metsäisiä kivilohkareita, ja talven tullen minulle tuli pakottava tarve maalata nuo samat kivet. Kun aloin tehdä maalauksia, en tarvinnut tuekseni valokuvaa sillä käteni piirsi kivistä luonnoksen kuin itsestään. Muististani kumpusi esiin myös se värimaailma jonka halusin kivikoista välittää, ei valokuvantarkkana, mutta sitäkin tunnelmallisempana.
Kokeile rohkeasti
Vaikka et kokisi olevasi "hyvä piirtäjä", suosittelen silti joskus kokeilemaan luonnon äärelle pysähtymistä piirtämisen merkeissä. Voit oppia itsestäsi ja luonnosta paljon uutta - ja ainakin verenpaineesi ja stressitasosi laskevat!
Tutustu minikurssiin
Luova luontohetki
Luova luontohetki on 1-2 tunnin mittainen minikurssi jossa menemme luonnon helmaan piirtämään sen mitä metsässä näemme, kuulemme, tunnemme ja haistamme.
Et tarvitse aiempaa kokemusta luovasta tekemisestä eikä sinun tarvitse "osata piirtää".
Luovan luontohetken voit myös tilata omalle ryhmällesi esimerkiksi tyhy-tapahtumaksi.